Zdravé hubnutí
Podstatou zdravého hubnutí je zdravá výživa, protože právě strava je nejdůležitějším faktorem, který zásadně ovlivňuje kvalitu i délku našeho života.
Jaké tempo hubnutí je zdravé?
Průměrný úbytek by měl být nejprve 1-2 kg týdně maximálně, poté 1 kg týdně a po několika týdnech již jen asi 0,5 kg týdně. Příliš rychlé hubnutí ohrožuje Vaše zdraví, vede k jo-jo efektu a povolování kůže. Pokud jste už absolvovali řadu diet a neúspěšně, máte určitě vlastní zkušenosti.
Správný stravovací režim (podle světové zdravotnické organizace)
Jíst pravidelně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 20 %, oběd 35 % a večeři 30 % a dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5-10 energetickými % a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly.
Věděli jste, že…
- Při stresu Váš organismus spotřebovává až 10x více hořčíku než když jste v pohodě.
- Byste měli vypít denně 0,3-0,4 l tekutin na každých 10 kg Vaší váhy.
- Zhubnete, když omezíte konzumaci běžných druhů obilovin, pečiva, pekařských a cukrářských výrobků, cereálních snídaní a pizzy.
- Zhubnete, když přestanete pít všechny slazené nápoje a ovocné nektary a slazené alkoholické nápoje.
- Zhubnete, když zásadním způsobem omezíte konzumaci mléčných výrobků a zcela vypustíte z jídelníčku slazené mléčné produkty (výjimkou jsou občas použité zakysané mléčné produkty a speciální produkty sportovní výživy, především mléčná syrovátka).
- Největším rizikem není nadměrné množství tuků ve stravě, ale kombinace tuku a jednoduchého cukru (tedy sladkostí jako jsou jakékoliv sušenky, zákusky, polévané cereální tyčinky a cereální směsi s přídavkem cukru a mouky a tuku nebo medu).
- Mezi zcela nevhodné potraviny patří většina uzenin, především těch, které se označují jako "měkké.
Tipy, které Vám pomohou při hubnutí
- Omezte na minimum konzumaci všech sladkostí.
- Používejte rostlinné tuky - kvalitní margaríny s nízkým obsahem transmastných kys. (Flora, Rama), střídmě používejte čerstvé máslo a hojně olivový olej (nejlépe za studena lisovaný). Nikdy nekonzumujte přepálené tuky!
- Zvyšte konzumaci zeleniny syrové i tepelně zpracované (ne sterilované). Vhodné ke každému jídlu (5x denně).
- Zvyšte konzumaci celozrnných obilovin (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, chléb typu Graham nebo celozrnný chléb). Ale jen občas.
- Zvyšte příjem vlákniny (zelenina, ovoce a doplňky s vlákninou).
- Pravidelně jezte mořské ryby (alespoň 2x týdně).
- Přemýšlejte o jídelníčku a plánujte ho několik dní dopředu.
- Nikdy nejezte těsně před spaním (naposledy min. 2 hodiny před)
- Jezte pravidelně. Tělo si zvykne na pravidelný přísun jídla a nebude zbytečně ukládat přijatou energii ve formě tukových zásob. Postupně dojde k urychlování metabolismu, což bude mít za následek rychlejší průběh redukce hmotnosti. Vhodné je jíst 5 - 6x denně.
- Nezapomínejte na snídani! Nastartuje Váš metabolismus.
- Vhodná je pohybová aktivita do 60 minut denně.
- Vyvarujte se pití alkoholu, protože při snižování váhy jsou ohrožena játra a organismus se snaží alkohol a nebo s ním souběžně obsažený cukr okamžitě přeměnit na tuk.
Co by měl splňovat správný redukční program?
- Detoxikovat organismus, hlavně vyčistit tenké a tlusté střevo tak, aby se živiny mohly dobře vstřebávat.
- Obsahovat komplexní výživu.
- Obsahovat méně kalorií, než vydá Váš organismus.
- Být jednoduchý na používání (jednoduše = bez stresu).
- Chutnat! Uspokojovat oči i žaludek.
- Nezabírat mnoho času na přípravu.